Ploaie de stele

O ploaie de stele căzătoare poate fi văzută în noaptea de joi spre vineri pe cerul României, iar pentru o bună observare a fenomenului este nevoie ca cerul să fie "perfect senin şi lipsit de poluare luminoasă", a spus, joi, preşedintelui Societăţii Astronomice Române de Meteori,Valentin Grigore, citată de Mediafax.
Potrivit preşedintelui Societăţii Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, curentul meteoric Perseide este activ în perioada 17 iulie - 24 august, iar activitatea acestuia creşte de la un meteor pe oră la începutul perioadei, până la circa 60-100 meteori pe oră, în noaptea de maximă mişcare.
"În noaptea de joi spre vineri, va avea loc un adevărat spectacol pe cer, anul acesta, pe teritoriul României fiind întrunite cele două condiţii esenţiale care pot face din activitatea Perseidelor un adevărat spectacol ceresc. Perioada de maximum preconizată va avea loc între orele 2.30 - 5.00, în noaptea de joi spre vineri. Viteza de deplasare a meteorilor Perseide în atmosferă terestră este una mare, 59 de kilometri pe secundă, iar apariţia bolizilor, meteorii foarte strălucitori, fiind frecventă, aceştia lăsând, de obicei, o urmă persistentă care poate fi vizibilă, cu ochiul liber, de la o secundă până la zeci de secunde sau chiar minute, în unele cazuri. Este spectaculos", a declarat Valentin Grigore.
Grigore a mai precizat că Perseidele constituie cel mai cunoscut curent de meteori majori activi care se desfăşoară pe parcursul unui an.
Societatea Astronomică Română de Meteori este o organizaţie neguvernamentală cu sediul central la Târgovişte.

Via: romanialibera.ro

Leave a Reply

Comentariile care contin injurii asupra autorului sau cuvinte vulgare nu vor fi aprobate.